Zoveel geld kun je verdienen aan een dode potvis


Media meldt vandaag dat er in de provincie Zeeland een dode bultrug is aangespoeld. Het enorme dier is in staat van ontbinding en trekt veel bekijks. Volgens SOS Dolfijn is de vondst niet onverwachts, ze kregen afgelopen weekend al een melding dat er 8 mijl voor de Nederlandse kust een walvis dreef. Biologen en andere onderzoeksinstituten staan in de rij om het beest te mogen ontleden, want ze kunnen er goud geld mee verdienen.

Vaker meldingen dode walvissen

Het is niet de eerste keer dat er een dode walvis op een Nederlands strand aanspoelt. Volgens Guido Keijl van onderzoeksinstituut Naturalis gebeurt dit de afgelopen jaren steeds vaker. Volgens Keijl is er voor 2003 nog nooit een melding gemaakt van een dode aangespoelde walvis. De laatste tien jaar is dat echter negen keer het geval geweest. Een duidelijke oorzaak is er niet, al zijn er wel vermoedens.

De walvis en alle walvisachtigen zijn sinds 1996 beschermde diersoorten. Er mag dus niet meer op ze worden gejaagd, iets dat voor die tijd nog vaak werd gedaan. Het gebeurt nog wel, maar steeds minder. De populatie walvissen groeit, dus breiden ze hun leefgebied uit. De dieren zoeken nieuwe plekken om te overleven, en komen dan soms in te ondiepe wateren uit, waardoor ze niet meer terug naar de open zee kunnen en verhongeren.

Rijk worden met een dode potvis

Het is niet zonder reden dat vissers massaal op walvissen joegen toen dat nog niet verboden was. Een enkele potvis kan zeer veel geld opleveren. Het vlees van het dier werd op de markt per kilo verkocht, dus dat was al een flinke vangst, maar de jackpot voor de vissers bevindt zich in de maag van een potvis. Ambergris is een goedje dat tonnen op kan leveren.

Bekijk ook:

Tips die slimme miljonairs dagelijks gebruiken

Het wasachtige spul wordt verwerkt in dure parfums, en is extreem zeldzaam, dus zeer gewild. Het wordt gevormd uit verteerde rugschilden van inktvissen. Soms braken de walvissen het uit, waarna een gelukkige vinder het op het strand aantreft. Biologen en onderzoekers nemen ook graag een kijkje in de maag van een dode potvis. In 2012 lag er op Texel een potvis met 83 kilo amber in zijn maag, wat tonnen op heeft geleverd. Hou je ogen dus goed open tijdens een strandwandeling.

https://www.trending.nl/bizar/geld-verdienen-aan-dode-potvis/