Zijn kerstpakketten fiscaal aftrekbaar? – ondernemers.com


Als ondernemer weet je natuurlijk als geen ander hoeveel waarde je werknemers hechten aan het krijgen van een kerstpakket. Het is vaak ook het moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar en te laten merken hoe dankbaar je iedereen bent. Omdat de kosten van een kerstpakket al snel kunnen oplopen tot vaak wel honderd euro per pakket en je toch ondernemer blijft, is het niet zo vreemd dat je ook direct nadenkt over de eventuele mogelijkheid tot het aftrekken van deze kosten voor de belasting. Dus heb jij inmiddels een kerstpakket bedrijven op het oog, maar zit je nog even met de kosten in je maag, dan ben je hier goed! Wij vertellen je namelijk tot in detail waar je allemaal op moet letten en welke fiscale voordelen het voor jouw bedrijf heeft.

Het antwoord op deze vraag hangt af van de specifieke regels en voorschriften van de Belastingdienst. Over het algemeen kunnen de kosten van kerstpakketten worden beschouwd als personeelskosten en zijn ze daarmee fiscaal aftrekbaar. Echter, er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden, voordat je ze ook daadwerkelijk als kosten opvoert.

Wettelijke grens

De Belastingdienst stelt een wettelijk maximumbedrag vast dat je per werknemer mag besteden aan een kerstpakket. Zolang je binnen deze grens blijft, kun je de kosten aftrekken. Het is belangrijk om te weten wat dit specifieke bedrag is, aangezien het elk jaar kan veranderen. Raadpleeg dus vooraf altijd even de site van de belastingdienst of je belastingadviseur.

Personeelsfeesten

Als je naast kerstpakketten ook een personeelsfeest organiseert, moet je rekening houden met de regels voor de aftrekbaarheid van de kosten van zo’n evenement. Deze regels kunnen complex zijn en variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur.

BTW

Kerstpakketten vallen onder het lage BTW-tarief van 9%. Deze BTW kan worden afgetrokken als voorbelasting, wat betekent dat je dit bedrag kunt verrekenen met de BTW die je moet afdragen. Ook hier gelden specifieke regels, waarbij het verstandig is om professioneel advies in te winnen.

Wat zijn de voordelen voor werkgevers en werknemers?

Naast de fiscale aspecten zijn er nog andere voordelen verbonden aan het geven van kerstpakketten aan je medewerkers. Zo kan het zorgen voor een hogere werknemerstevredenheid en betrokkenheid. Door je waardering te tonen met een geschenk tijdens de feestdagen, geef je een positieve boodschap die kan bijdragen aan een prettige werkomgeving. Dus ben jij op zoek naar een geschikt kerstpakket, waarmee je jouw werknemers laat zien hoe dankbaar je ze bent, dan is het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Tegenwoordig kun je kerstpakketten online bestellen zodat je er verder geen omkijken meer naar hebt. Zo bepaal je helemaal zelf wat je wilt en kun je op basis van een bepaald budget ook je eigen pakket samen (laten) stellen.

Ken de regels

Kerstpakketten kunnen dus fiscaal aftrekbaar zijn, mits je voldoet aan de wettelijke grenzen en regels van de Belastingdienst. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels om ervoor te zorgen dat je geen onverwachte kosten hebt. Zorg er dus voor dat je eerst in gesprek gaat met je boekhouder, zodat jullie samen kunnen zijn wat de mogelijkheden zijn en welke keuze je het beste kunt maken.https://ondernemers.com/zijn-kerstpakketten-fiscaal-aftrekbaar/