Wil je gaan werken met eikenhout? Dit zijn de grootste voordelen van eikenhout


Hout is een veelzijdig product om mee te werken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan gemaakt worden van hout. Daarbij komt dat er verschillende houtsoorten zijn. Ieder soort heeft andere kenmerken en pluspunten.

Als we het hebben over een houtsoort dat veel gebruikt wordt en populair is, dan is dat zonder twijfel eikenhout. De look is fantastisch en je kunt het ook nog eens breed inzetten. Maar wat zijn nu de voordelen van eikenhout? Dat gaan we in dit artikel met je bespreken. Stroop je mouwen alvast op!

Waar komt eikenhout vandaan?

Zoals de naam het al zegt, is eikenhout afkomstig van de welbekende eikenboom. Waar veel houtsoorten vanuit het buitenland worden getransporteerd, is dat bij eikenhout een ander verhaal; dit komt namelijk van Nederlandse bodem.

Eikenhout wordt ook veelvoudig gebruikt in ons land. Dat heeft onder andere met de look te maken. Eikenhout heeft een karakteristieke bruine kleur en is daardoor met veel interieurs te combineren. Daarnaast heeft eikenhout meer voordelen, die de aanschaf meer dan waard zijn.

Wat zijn de voordelen van eikenhout?

Eikenhout wordt niet voor niks vaak gekozen om mee te werken. Door professionele meubelmakers, maar ook door doe-het-zelvers die een eigen project in gedachten hebben. De voordelen van eikenhout liegen er niet om.

Bekijk ook:

Duurzame en budgetvriendelijke meubels kopen: 4 redenen om te kiezen voor tweedehands items

Het is een duurzaam houtsoort

De duurzaamheid zegt iets over de levensduur van het product. Het laat zien hoe lang het hout meegaat en hoe lang het kwalitatief mooi blijft. Als je in eikenhout investeert, dan wil je dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Met eikenhout heb je een geweldige troef in handen.

Over het algemeen kan dit houtsoort tientallen jaren mee. Naar schattig is dit minimaal 20 jaar. Daarbij komt dat het niet bewerkt hoeft te worden met schadelijke middelen.

Een sterk houtsoort

Misschien zakt de moed je in de schoenen. Want een houtsoort dat sterk en robuust is dat is moeilijker om te bewerken, niet waar? Het tegenovergestelde is waar. Eikenhout is een sterk houtsoort, maar niet onmogelijk om mee te werken. Met goede materialen kom je er gemakkelijk doorheen.

Beschikbaar in planken

Als je ervoor kiest om met eikenhout te werken, dan is het goed om te weten dat het mogelijk is om dit houtsoort in eiken planken aan te schaffen. Met deze planken kun je vervolgens verschillende kanten op.

Eikenhouten planken worden gekozen omdat deze er robuust uitzien en daarmee een warme look creëren. De bruine kleur is breed te combineren en daardoor is het niet direct nodig om het hout te schilderen.

Hoe blijft eikenhout mooi?

Je kunt eikenhout zowel binnen als buiten toepassen. Je kunt bijvoorbeeld buitenmeubels of een tafel aanschaffen. Waar eikenhout echter geen fan van is, dat is vocht. Bijvoorbeeld in de vorm van regen. Door het vocht gaat de kwaliteit sterk achteruit, vooral omdat eikenhout niet makkelijk droogt.

Bekijk ook:

Afmeting bed kiezen: Hoe kies je de beste afmeting voor je nieuwe bed?

Je kunt het hout mooi houden door het te bewerken, bijvoorbeeld met een speciale beits. Deze beits vormt een beschermlaag, die voorkomt dat het vocht of eventueel uv-licht verder schade toebrengt.

Waar moet je op letten?

Eikenhout kent geweldige voordelen en die hebben uitvoerig met je besproken. Er zich echter wel obstakels voordoen en het is aan jou om hier rekening mee te houden:

  • Prijziger: Als je eikenhout wilt gebruiken, dan moet je er rekening mee houden dat het hout prijziger is dan andere houtsoorten. Dat heeft onder meer met de met vermindering van handel te maken. Dat wil niet zeggen dat eikenhout de investering niet waard is.
  • Vochtplekken: Wanneer eikenhout in aanraking komt met vocht, kunnen er lelijke vlekken ontstaan die er vervolgens niet uitgaan. Dit kan ook gebeuren als er een drankje overheen valt. Met groene zeep kun je proberen om de vlekken te verwijderen, maar dit heeft niet altijd effect. Een beits of olie voorkomt permanente beschadigingen.

Conclusie

Eikenhout is een geweldig houtsoort om mee te werken. Het heeft veel karakter en de look is fantastisch. Eikenhout kan in de vorm van planken aangeschaft worden, waardoor het makkelijk is om mee te werken. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen. Bijvoorbeeld met de aanschafprijs, want deze ligt hoger dan andere houtsoorten.https://www.trending.nl/living/wil-je-gaan-werken-met-eikenhout-dit-zijn-de-grootste-voordelen-van-eikenhout/