Wat zijn de voordelen van continu verbeteren?


Tegenwoordig gaat niet alles steeds sneller, maar we willen eigenlijk alles ook steeds een stukje beter. We streven immers naar vooruitgang. Verbeteren betekent eigenlijk simpelweg de kwaliteit verhogen. Een sneller productieproces of een snellere levering is ook een vorm van verbetering. Het gaat er bij continu verbeteren om dat je steeds blijft streven naar stapjes vooruit. Je kijkt om en ziet dat ’t er weer beter op geworden is. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

De concurrentie verbetert ook

Niet altijd de belangrijkste reden, maar je kan er van op aan dat de concurrentie ook steeds met verbeterslagen bezig is. Tenzij men daar denkt dat de huidige kwaliteit prima is en zal blijven. Maar zoals een bekend gezegde luidt: stilstand is achteruitgang. Een nieuwe eigenschap of optie van een product kan over een maand al achterhaald zijn of zelfs morgen al. Dus als jouw concurrent verbetermogelijkheden aan zijn laars lapt, speelt dat in jouw voordeel. Maar ga daar niet van uit: in principe is iedereen slim genoeg om naar continu verbeteren te streven, de lat net weer ietsje hoger te leggen.

Kostenvoordeel of winstverhoging

Er wordt niet altijd zo naar gekeken, maar een verbetering kan ook zijn dat je productiekosten lager worden. Door bijvoorbeeld een productieproces korter te maken of door minder mensen te laten uitvoeren, wordt het eindproduct goedkoper. Als dat geen verbetering is! Met dezelfde verkoopprijs wordt jouw winst per stuk dus hoger. Het kan ook zo zijn dat je door een product of dienst te upgraden en dus de kwaliteit te verhogen het heel vanzelfsprekend is om een hogere prijs te vragen. Stijgt jouw verkoopopbrengst per item iets meer dan je productiekosten, dan is dat een andere manier om meer winst te genereren. Klant blij. Jij blij.

Meer betrokkenheid en werkplezier bij jouw medewerkers

De kans is groot dat je door de duidelijk uitgesproken wens van continu verbeteren ook medewerkers aantrekt die daar graag aan willen meewerken, hun bijdrage willen leveren. Op die manier creëer je dus ook meer betrokkenheid. Jij motiveert jouw medewerkers, zij motiveren onderling andere collega’s over en weer en dus is de kans groot dat het werkplezier toeneemt. Jouw club medewerkers wordt steeds meer een team dat met de neuzen in dezelfde richting werkt.

Een betrouwbaar proces creëren

In die situatie is het ook makkelijker om een proces te creëren waar iedereen achter staat. Een proces dat door en door is getest en uiteraard steeds verder geoptimaliseerd. Want ook dat is onderdeel van continu verbeteren. Regelmatig vinden er checks, controles en tests plaats om de veiligheid en betrouwbaarheid van systeem en proces heel hoog te houden. Het streven ligt natuurlijk altijd op 100% en daar wordt continu naar toe gewerkt.

Ook in continu verbeteren sta je samen sterk

Het moge dus duidelijk zijn dat je een continu verbeterproces nooit alleen voor elkaar kunt krijgen. Je kan nog zulke fantastische managers hebben: als men er op de werkvloer niet in mee wil (of niet mee kan) loopt dat streven alleen maar op teleurstellingen uit. Andersom is ook waar: als de medewerkers wel willen, maar het management steken laat vallen. Continu verbeteren is een enorm uitdagend en leuk proces: iets waar veel mensen elke dag met plezier voor naar hun werk komen. Blom continu verbeteren is een partij die hier motiverende ondersteuning in kan bieden!https://ondernemers.com/wat-zijn-de-voordelen-van-continu-verbeteren/