Wat moet je weten over Google Bard?


Sinds enkele weken is Google Bard beschikbaar in Europa. Maar wat is Google Bard nu precies, hoe kan je deze gebruiken en wat kan je er verder mee? Hieronder vind je de antwoorden op die prangende vragen.

Wat is Google Bard?

Het nieuwe programma van Google is een chatbox op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Het is dus geen zoekmachine of een uitbreiding van de functionaliteit daarvan. Aan Google Bard kan je complexe vragen stellen en ook zelf bepalen waar de nuances in het antwoord moeten liggen. Indien je aan Google vraagt van wie de relativiteitstheorie is, krijg je binnen een fractie van een seconde duizenden antwoorden die op hetzelfde neerkomen: Albert Einstein. Bij Bard kan je je vraag ruimer maken, bijvoorbeeld: van wie is de relativiteitstheorie, wat zijn de hoofdpunten daarvan en wat is het praktische nut ervan. Op basis van die vraag zal het antwoord van Google Bard geen verwijzing zijn naar een site maar een artikel gebaseerd op alles wat er bekend is over de theorie op het net. Jij kan het antwoord qua lengte bepalen maar ook de teneur ervan. Met betrekking tot de relativiteitstheorie kan je ook vragen om een kritische benadering op basis van wetenschappelijke twijfels aan het werk van Einstein. Wellicht denk je nu dat Google Bard veel lijkt op ChatGPT en daar heb je gelijk in. Bard is de concurrent van Google voor die chatbot.

Bekijk ook:

Wat is het gevaar van AI?

Hoe kan je Google Bard gebruiken?

De huidige versie van Bard is een eerste poging om te testen hoe de chatbox functioneert. Er is geen app beschikbaar en je kan de chatbox alleen gebruiken indien je inlogt bij Google. Daarbij bepaalt Google onder andere je locatie. Dat is bedoeld om Bard beter te laten functioneren volgens het bedrijf. Denk daarbij aan een verzoek om een goed restaurant in de omgeving te vinden.

Wat kan Google Bard momenteel?

Behalve de genoemde teksten kan Bard ook afbeeldingen herkennen. Indien jij een foto zou maken van een bepaalde plant, zal de chatbox je vertellen welke plant dit is en daarover informatie verstrekken, eventueel op basis van jouw vragen. Afbeeldingen maken kan de Bot nog niet, maar er wordt verwacht dat Bard op termijn dezelfde functionaliteit zal hebben als ChatGTP. Daarna kan de strijd echt begingen voor de gunst van de gebruiker.

Verdere weetjes over Google Bard

Bard is geen technische uitdrukking of afkorting, maar verwijst naar de rondreizende dichters onder de Kelten. Zij verspreidden ook het nieuws en moesten derhalve over een uitstekende taalvaardigheid beschikken om dat goed over te brengen. Dat is ook de intentie van Google Bard.

Volgens Google heeft Bard een betere toegang tot de informatie dan ChatGTP vanwege de koppeling met de zoekmachine zelf. Hoewel Google daarover niet bericht, verwachten de experts dat Bard minder ‘vrijheid’ zal krijgen dan ChatGTP. Het is immers bekend dat de eerste intelligente chatbox soms ook verkeerde opvattingen oppikte en zich daardoor racistisch ging uiten op bepaalde vragen. Dat wil Google uiteraard voorkomen.

Bekijk ook:

Nieuwe Furby werkt met AI

https://www.trending.nl/tech/wat-moet-je-weten-over-google-bard/