Waarom vliegen elektrische auto’s en fietsen spontaan in brand?


Je hoort het helaas steeds vaker, elektrische auto’s en fietsen die uit het niets in brand vliegen. Voor de kust van Ameland woedde er recent nog een brand op een vrachtschip, in een van de 500 elektrische auto’s zou brand zijn ontstaan. Maar wat is de oorzaak dat elektrische voertuigen zo snel in brand vliegen?

Zowel elektrische fietsen als auto’s hebben beide een lithium-ion-batterij, laptops en smartphones maken ook gebruik van dit soort batterijen. Helaas vliegen ze snel in brand en dat heeft een reden.

Batterijen zijn niet onveilig

Per definitie zijn batterijen niet onveilig, toch kunnen kleine productiefouten tot grote problemen leiden. In 2016 riep Samsung smartphones terug na meldingen van batterijen die in brand vlogen.

Mogelijke oorzaak?

De lasnaden waren slecht gelast waardoor kortsluiting ontstond en uiteindelijk brand. In 9 van de 10 gevallen is kortsluiting de oorzaak van een in brand gevlogen accu. Je kunt de kans op brand bij je elektrische fiets of elektrische auto verminderen, door zo veilig mogelijk om te gaan met de batterij.

Bekijk ook:

LEGO maakt werkende auto

In New York zijn ook branden geweest met elektrische fietsen waar doden bij zijn gevallen. Oorzaak waren tweedehands en aangepaste batterijen, waardoor de kans op gebreken groter is. Laat je daarbij de batterij onbeheerd achter op de oplader, is de kans nog groter op een batterij die in brand vliegt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt het zelf ook een stukje veiliger maken, door de kans te verminderen dat de batterij in brand vliegt. Verwijder na het opladen van de batterij altijd de stekker uit het stopcontact. Vergeet ook geen originele kabels te gebruiken, of kabels die de fabrikant aanraadt te gebruiken.

Is ondanks alle goede bedoelingen je elektrische auto of fiets toch in brand gevlogen, dan is er in de meeste gevallen niet heel veel meer aan te doen. Elektrische auto’s en fietsen zijn veel moeilijker te blussen dan een auto met verbrandingsmotor en een normale fiets. De brand kan door de accu steeds weer worden aangewakkerd. Uren na het blussen kan dit nog voorkomen.https://www.trending.nl/tech/waarom-vliegen-elektrische-autos-en-fietsen-spontaan-in-brand/