Van Social Media tot AI-gedreven Revolutie


Video marketing is ontpopt tot onmisbare content voor bedrijven om hun klanten te bereiken en hen te overtuigen. Met de blijvende groei van sociale media en technologische innovaties volgen de trends voor video marketing elkaar snel op. De manier waarop we video’s kijken en produceren, verandert continue. In dit artikel ontdek je de 6 trends die video marketing in 2023 gaan vormgeven en die je als marketeer kan gebruiken om het maximale uit jouw videocontent te halen.

 1. Social Media gaat Video-First:
  Social media platforms omarmen in 2023 video’s en zijn steeds meer ‘Video-First’. Dat betekent dat platforms als Facebook, Instagram, TikTok en Linkedin in hun algoritmen de prioriteit geven aan videocontent en videopost beter zichtbaar maken. En dat zie je terug in hoe het internet gebruikt wordt: volgens recente gegevens bestaat in 2023 meer dan 82% van al het internetdata uit videocontent (Bron: Cisco). Sociale media bieden marketeers dus een enorme kans om maximale betrokkenheid te genereren door het inzetten van video’s.

  Bij een promotiefilm laten maken, is het noodzaak om als marketeer de video te optimaliseren voor social media, want daar ligt enorme potentie.

 2. Explosieve groei van Short-Form Video’s
  Korte video’s – ook wel ‘Short-Form Video’s – zijn explosief gegroeid. Vooral  op platforms zoals TikTok en Instagram zijn Short-Form Video’s enorm populair. Dat komt doorat het korte, pakkende video’s zijn, die elkaar snel afwisselen en gebruikers zo vasthouden. Statistieken laten zien dat 68% van de gebruikers op sociale media de voorkeur geeft aan het delen van korte video’s (Wyzowl. “The State of Video Marketing 2021.”). En dat gebeurt dus ook massaal: door gebruikers zelf, maar ook influencers en merken omarmen Short-Form video’s. De verwachting is dat de trend van Short-Form Video’s nog wel even blijft.

  Wil je als marketeer een bedrijfsfilm laten maken en de potentie op social media benutten, zoals trend 1 omschrijft, dan kan je niet om Short-Form video’s heen. Een langere video omzetten naar meerdere Short-Form video’s wordt ‘standard practice’ voor marketeers.

 3. Groter belang van Silent Video
  De groei van videocontent op sociale media brengt nog een andere trend voort. Veel gebruikers zijn gewend aan het kijken van video’s zonder geluid. Dit is begonnen bij de ‘Autoplay’ functie van Facebook, waarbij video’s in de Facebook-tijdlijn automatisch afspelen, zonder geluid. Dit leidde tot steeds meer ‘Silent Videocontent’, ook wel ‘Soundless Video’. Dit soort video’s hebben geen geluid. In plaatst van audio worden in de video visuele elementen gebruikt, zoals teksten, iconen en animaties. Volgens een rapport van Digiday bekijkt 85% van de Facebook-video’s zonder geluid (Digiday, “85% of Facebook Video Is Watched Without Sound.)

  Naast het maken van Short-Form Video’s – zoals trend 2 al uitlegt – doe je er als Marketeer dus goed aan om video’s te maken die begrijpelijk en impactvol zijn zónder geluid.

 4. De revolutie van Generative AI voor videocreatie
  De opkomst van kunstmatige intelligentie is een ware revolutie in videocreatie. En dat staat nog maar in de kinderschoenen. Ai maakt video’s maken makkelijker en daarmee toegankelijk voor iedereen. Er komen steeds meer Ai-genereerde tools – ook wel Generative AI genoemd – die automatisch video’s maken. Bijvoorbeeld automatisch videomontage, het genereren van ondertiteling en het creëren van menselijke Avatars. Voor het maken van een video heb je dus steeds minder specifieke vaardigheden nodig.

  En video professionals profiteren ook van de mogelijkheden van Ai, want er komen ook complexere Ai-oplossingen. Deze tools vergroten de creatieve potentie van de professional enorm, doordat zij hen helpen efficiënter en effectiever te werken. Dat betekent dat professionele videomakers voor hetzelfde budget nu, straks nog mooiere en betere video’s maken voor hun klanten. Voor 2022 verwachtte Forrester al dat de investeringen in Ai voor videomarketing zo’n 112 miljard dollar zou bedragen. (Forrester. “The 2021 Guide To Video Marketing.”) In 2023 wordt dit natuurlijk alleen maar meer: we staan aan het begin van een ware revolutie in videocreatie.

  Als Marketeer is het belangrijk bovenop deze ontwikkeling te zitten en zo het maximale uit jouw marketingbudget te halen.

 5. Opkomst van Video Prospecting
  Marketing en sales wordt steeds persoonlijker en meer op maat. Het gaat erom zo goed mogelijk in te spelen op de persoonlijke behoefte en situatie van de klant. Dit zorgt voor een sterke opkomst van persoonlijke sales-video’s, ook wel Video Prospecting. Dit zijn video’s die sales-vertegenwoordigers zelf maken en gericht zijn op een specifieke klant. Bijvoorbeeld een video waarmee de vertegenwoordiger directe vragen van de klant beantwoordt of een begeleidende video bij een offerte met een korte uitleg. Volgens Vidyard doet 74% van de marketeers aan video prospecting (Vidyard, “Video in Business Benchmark Report.) en volgens Hubspot heeft 85% van de bedrijven video’s gebruikt in hun salesstrategie in 2021 (bron: HubSpot, “The State of Video Marketing 2021”). Video Prospecting helpt verkopers om op afstand klanten op een persoonlijke manier te helpen, waardoor dit soort contactmomenten veel meer impact hebben.

  Sales- en marketingteams doen er goed aan om hun verkoopprocessen te verrijken met video´s. Het zorgt voor een persoonlijke benadering van klanten en helpt jezelf als bedrijf op een menselijke manier te presenteren.

 6. B2B bedrijven kiezen massaal voor video
  Video is al lange tijd populair en veel bekende merken zetten video marketing al in. Voor B2B bedrijven gold dat nog niet. De trend is nu dat ook B2B bedrijven volop video’s inzetten. En met reden, want videocontent is ook populaire bij B2B klanten. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 75% van de zakelijke beslissers video’s bekijken op het werk en dat 59% van de managers liever video kijkt dan dat ze tekst lezen (LinkedIn, “How to Use LinkedIn Video for B2B Marketing.”). B2B bedrijven spelen daarop in en integreren video in hun marketingstrategieën. Dit zie je bijvoorbeeld terug aan hoeveel video’s er op Linkedin ingezet wordt.

Het domein van video marketing ontwikkelt zich razendsnel. Deze trends van 2023 staan weer aan de basis van nieuwe trends. Ga je in 2023 aan de slag met video? Gebruik dan deze trends om jouw marketingstrategie vlijmscherp te maken.https://www.trending.nl/zakelijk/trends-in-video-marketing-2023-van-social-media-tot-ai-gedreven-revolutie/