Truffels als medicijn: een depressie verholpen?


Er zijn nog nooit zoveel mensen op de wereld geweest, die dagelijks vechten tegen psychische problematiek. Ook gebruikt een groot deel van deze groep dagelijks medicatie, zoals antidepressiva. Helaas is antidepressiva geen medicijn tegen bijvoorbeeld een depressie, maar vlakt het enkel bijvoorbeeld de emoties en suïcidale gedachten af. Maar wat als er een natuurlijk medicijn is tegen al deze problemen, waar de meeste mensen niets van af weten?

Magic truffels als uitweg?

Volgens een onderzoek van het Trimbos Instituut krijgt ongeveer een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar wel eens in het leven te maken met een depressie. In de leeftijdsgroep van de jongeren (12-21) maakt 1 op de 5 een depressie door, en stierven er in 2022 1916 mensen aan zelfmoord. Deze cijfers zijn in de afgelopen jaren enorm gestegen, en de wachtlijsten voor de GGZ raken overvol. Ook slikken maar liefst 1,2 miljoen van de Nederlanders een antidepressivum, veelal op dagelijkse basis. Maar de antidepressiva die de gemiddelde Nederlander neemt, geeft helaas niet altijd de maximale  ondersteuning die je uit een hulpmiddel zou kunnen halen.

Bekijk ook:

Nieuwe dodelijke tekenziekte rukt op. Wat is het en waar komt het voor?

Wellicht kan een nieuw Nederlands onderzoek een uitweg bieden. Het UMC in Utrecht deed uitgebreid onderzoek naar de effecten van psilocybine (de werkzame stof in truffels) op patiënten met een behandelingsresistentie depressie. Verassend genoeg ervaarden de meeste mensen minder klachten na 3 weken, waarvan een deel zelfs klachtenvrij was! Dit is tot nu toe ook het enige wetenschappelijke onderzoek dat er werd gedaan naar de effecten van psilocybine. Toch zijn er al genoeg mensen die truffels op dagelijkse basis zijn gaan gebruiken, vaak in de vorm van microdosering. 

Truffels als medicijn

Doorbreken van gedachtepatronen

Bij het gebruik van truffels voor medicinale doeleinden is het woord ‘microdoseren’ van groot belang. Je neemt de truffels tenslotte niet in voor de hallucinogene effecten! 0,3 tot 0,5 gram is de juiste dosering bij Magic truffels, waarbij je wel de gezondheidsvoordelen krijgt, maar niet de hallucinaties. Maar waarom werken de truffels dan zo goed tegen een depressie? Een depressie wordt meestal in stand gehouden door de gecreëerde denkpatronen, waardoor de hersenen eigenlijk constant in hetzelfde cirkeltje blijven hangen. Dit is ook de reden dat er lange tijd niet échte doorbraken zichtbaar zijn bij GGZ patiënten. De werkzame stof in de truffels, psilocybine, is een abrupte onderbreking van die cirkel. Het stofje doorbreekt de bestaande gedachtepatronen, en zorgt er al snel voor dat je door een andere bril naar de wereld begint te kijken. Het neemt niet alles weg, maar kan wel de nodige boost geven in het proces en de zoektocht naar antwoorden.

Bekijk ook:

Deze fruitsoorten helpen jou met afvallen

Hebben we nog wel antidepressiva nodig, wanneer blijkt dat deze methode sowieso al aanslaat bij het grootste gedeelte van de mensen? De farmaceutische industrie wil er vooralsnog niets van weten, en dus worden deze ‘alternatieve’ medicijnen nog niet erkend. Het gebruik van truffels is in Nederland legaal, maar omdat het nog geen erkend geneesmiddel is, komen de kosten voor eigen rekening.

Aanvullend

  • 5 voordelen van cannabishttps://www.trending.nl/health/truffel-medicijn-tegen-depressie/