Servers huren voor jouw bedrijf? Dit zijn de voordelen!


Wat is een server?

Een server is een computer of computerprogramma dat specifieke gegevens, diensten of bronnen levert aan andere computers, programma’s of apparaten in een netwerk. De servers zijn een belangrijk onderdeel van het moderne computernetwerk en maken informatieuitwisselingen en samenwerkingen nodig. Servers bieden verschillende diensten en functies, dit is afhankelijk van het type server.

Dit zijn veel voorkomende soorten servers:

  • Webserver: Levert webpagina’s met inhoud aan de gebruikers via internet.
  • Bestandsserver: Deze server slaat bestanden op en zorgt dat ze beschikbaar zijn voor andere computers binnen het netwerk. Hierdoor kun je gemakkelijk en gedeelde bestanden werken met collega’s.
  •  E-mail servers: Deze servers beheren het verzenden, ontvangen en opslaan van e-mails. Ze zijn verantwoordelijk voor het e-mailverkeer.

Zo zijn er nog veel meer verschillende servers maar dit zijn wat voorbeelden van belangrijke servers.

Waarom een server huren als bedrijf?

Servers huren kan voor bedrijven veel voordelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan kostenbesparing. Het aanschaffen en upgraden van servers kan veel kosten met zich meebrengen. Door servers te huren kunnen bedrijven kosten verminderen.

Het beheren van servers vereist daarnaast ook technische expertise op het gebied van installatie, beveiliging en onderhoud. Een serverprovider zorgt doorgaans dat alle benodigde updates uitgevoerd worden, je hebt hier zelf geen omkijken naar. Wanneer je servers huurt bij een gespecialiseerde provider kun je als bedrijf profiteren van de expertise zonder zelf veel kennis van servers te hoeven hebben.

Serverproviders hebben meestal strenge beveiligingsmaatregelen om gegeven goed te beschermen tegen cyberaanvallen of datalekken. Hierdoor zijn de gegevens van bedrijven beter beveiligd bij een provider. Dit is voor bedrijven een belangrijke reden om servers te huren.

Hoe kun je als bedrijf servers huren?

Als bedrijf kun je servers bij verschillende soorten providers huren. Denk aan hostingbedrijven, cloudserviceproviders en datacenterfaciliteiten. Hieronder heb ik stapsgewijs uitgewerkt wat je als bedrijf moet doen om bij een van deze providers servers te kunnen huren.

  1. Behoeften bepalen: Breng de specifieke behoeften van je bedrijf in kaart. Denk vast na over verschillende factoren, zoals het type server dat je nodig hebt, de verwachte werklast en beveiligingseisen.
  2. Keuze maken voor een serverprovider: Er zijn verschillende serverproviders, kies er een die bij het bedrijf past en waar jullie je goed bij voelen. Je hebt grote bekende providers, maar ook kleinere providers. Kijk naar welke provider aan jullie behoeften kan voldoen en maak een keuze.
  3. Servertype selecteren: Binnen een provider dien je een keuze te maken voor het servertype dat je wilt huren. Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen dus kijk goed wat er bij de behoeften van het bedrijf aansluit.
  4. Locatie kiezen: Soms is er een keuze welke locatie je wilt. Kies bij voorkeur een locatie dichtbij de doelgroep.
  5. Configureer en implementeer: De serverconfiguratie kun je aanpassen. Hier kun je besturingssystemen installeren en beveiligingsinstellingen aanpassen.
  6. Betaal en beheer: Volg de instructies van de beveiliger om de betaling te voltooien (hoe dit in zijn werk gaat ligt aan het gekozen abonnementsmodel).
  7. Onderhoud en beveiliging: Houd in de gaten of er regelmatig onderhoud uitgevoerd wordt en updates worden toegepast.https://ondernemers.com/servers-huren-voor-jouw-bedrijf-dit-zijn-de-voordelen/