Hoeveel verdienen vrouwelijke voetballers?


Op dit moment is het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in volle gang. Omdat de organisatie plaats vindt in Australië en Nieuw-Zeeland is de media belangstelling in Europa minder groot. Dit komt onder andere door het tijdsverschil, maar wellicht heeft vrouwenvoetbal ook nog een lange weg te gaan naast het mannenvoetbal. Hoeveel verdienen vrouwelijke voetballers eigenlijk?

Vrouwenvoetbal minder populair?

Vanwege het tijdsverschil zullen de live-uitzendingen van de Oranje leeuwinnen niet door een ieder kunnen worden bekeken. De klapper in de groepsfase tussen de VS en Nederland begon bijvoorbeeld om 3 uur in de nacht (onze tijd). Het vrouwenvoetbal heeft echter de afgelopen jaren een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Op het WK 2023 zijn 32 landen vertegenwoordigd en vergelijkbaar met het mannenvoetbal zijn de verschillen kleiner geworden. Landen als Marokko en Zambia hebben op dit WK hun eerste wedstrijd kunnen winnen en er zijn nauwelijks nog ‘kleine’ landen aanwezig. Kortom het vrouwenvoetbal is gegroeid, maar hoe is dat in vergelijking met de manlijke profs?

De emancipatie in de VS is het verst gevorderd

‘Ons’ voetbal is inmiddels een belangrijke sport geworden in de VS. Op vrijwel alle universiteiten is er nu een voetbalteam en er is een competitie voor mannen en vrouwen op relatief hoog niveau. Het volgende WK voor de mannen vindt plaats in de VS (en Mexico). Het mannenteam van de VS behoort nog niet tot de wereldtop, maar ontwikkelt zich wel steeds meer.

Bij de vrouwen is dat anders. De voetbalsters van de VS zijn de regerend wereldkampioen en behoren ook dit jaar weer tot de favorieten. De vrouwen zijn ook zeer strijdvaardig geweest op het gebied van gelijke beloningen voor mannen en vrouwen in de sport. Het is hen ook gelukt om dat te realiseren, althans voor het optreden in het nationale team. In de VS ontvangen de mannen en vrouwen exact dezelfde beloning als ze hun land vertegenwoordigen. Elders en op clubniveau ligt dat nog anders.

Bekijk ook:

Dit mega-bedrag krijgt de voetbalclub die de Champions League wint

Hoeveel verdienen vrouwelijke voetballers wereldwijd?

Alex Morgan is de grote ster onder de voetbalsters uit de VS. Zij voert de lijst van de top 10 van meest verdienende vrouwen in deze sport dan ook aan. Haar salaris bedraagt op het ogenblik $ 800.000. Daarbij toucheert ze daarnaast waarschijnlijk een veelvoud daarvan aan reclameopbrengsten. Ook hier lijken de Amerikaanse vrouwen het goed voor elkaar te hebben, want in de top-10 staan 9 dames uit de VS. De enige uitzondering is het Spaanse wonderkind Alexia Putellas die het met $ 700.000 moet doen.

Hoeveel verdienen Nederlandse vrouwelijke voetballers?

De bekendste Nederlandse speelster, Lieke Martens-Van Meer, heeft naar verluidt een salaris van € 500.000 bij haar club. Zij zal echter met beduidend minder reclameopbrengsten genoegen moeten nemen dan de Amerikaantjes.

Bekijk ook:

Voetbalster Lieke Martens ziet er verbluffend uit in een trouwjurk

Hoe is dat in vergelijking met het mannenvoetbal?

Deze bedragen vallen echter in het niet als deze worden vergeleken met hetgeen omgaat in het professionele mannenvoetbal. Dat lijkt een nieuwe fase te zijn ingegaan door oliedollars uit Saoedi-Arabië. Zo kreeg de Franse topaanvaller Mwappé een aanbod van $ 700 miljoen om een jaartje te komen spelen bij een Saoedische club. Hij wees het voorstel af. Andere toppers hapten wel toe voor salarissen die boven de $ 100 miljoen per jaar liggen.

https://www.trending.nl/sport/hoeveel-verdienen-vrouwelijke-voetballers/