Hoeveel geld besteed jij wekelijks aan boodschappen?


Het zal niemand ontgaan zijn dat de boodschappen alsmaar duurder worden. Helaas ziet het ernaar uit dat het voorlopig niet stopt. Rusland stopt met het naleven van de graandeal die zij vorig jaar met Oekraïne hebben gesloten, waardoor voedsel waarschijnlijk weer wat duurder zal worden. De prijs van snoepgoed stijgt ook in een rap tempo door de gestegen prijs van suiker. Een goed moment om even naar je eigen boodschappen te kijken en jezelf af te vragen of het niet goedkoper kan. Hoeveel besteed de gemiddelde Nederlander aan boodschappen per week? En waar kun je op besparen als het om boodschappen gaat?

Hoeveel kost dagelijks eten per leeftijd?

Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen behoeften als het om energie gaat. Des te ouder je bent, des te minder energie je nodig hebt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je eigen levensstijl. Het spreekt voor zich dat iemand die 4 keer per week gaat hardlopen meer nodig heeft dan iemand de vrijwel alleen maar binnen zit. Als we netjes volgens de schijf van vijf eten, en ons houden aan de hoeveelheid energie die per leeftijdsgroep verwacht wordt, komen we volgens het Nibud uit op de volgende bedragen per dag:

 • Kind 1-3 jaar:             € 2,92
 • Kind 4-8 jaar:            € 4,10
 • Kind 9-13 jaar:          € 6,61
 • Man 14-50 jaar:        € 8,01
 • Vrouw 14-50 jaar:    € 7,18
 • Man 51-69 jaar:        € 7,61
 • Vrouw 51-69 jaar:    € 7,19
 • Man en vrouw 70+: € 7,56
 • Zwangere vrouw:     € 7,94
 • Moeder die borstvoeding geeft: € 8,38

Hoeveel besteed een gezin per week aan boodschappen?

De kosten die we hierboven besproken hebben zijn dus per persoon. In Nederland hebben we ruim 2,6 miljoen gezinnen met kinderen wonen. Als gezin heb je vanzelfsprekend meer voedsel nodig in huis dan een alleenwonende of een stelletje zonder kinderen, maar opvallend genoeg worden je boodschappen wel goedkoper met een meerpersoonshuishouden.

Bekijk ook:

Explodeert de maatschappij?

Om het gemiddelde uit te rekenen van wat een gezin per week aan boodschappen betaalt, moeten we een kleine rekensom maken. Je telt eerst het dagelijkse bedrag van elke leeftijdsgroep in je huishouden bij elkaar op. Vervolgens mag je er een percentage af halen. Zo is een driepersoonshuishouden 20% goedkoper, en een vierpersoonshuishouden 30% goedkoper. Dit bedrag vermenigvuldig je met zeven om het wekelijkse bedrag te krijgen van de gemiddelde Nederlander.

Voorbeeld:

Man en vrouw van onder de 50 jaar (€ 7,18 + € 8,01) + kind 4-8 (€ 4,10) + kind 9-13 (€ 6,61) = € 25,90 per dag.

€ 25,90 – vierpersoonshuishouden (30%) = € 18,13 per dag.

€ 18,13 x 7 = weekbedrag van € 126,91.

Tips om goedkoper boodschappen te doen

Toch kun je nog een flinke portie van dit bedrag verminderen door op je koopgedrag te letten. Natuurlijk hebben we allemaal onze eigen leefstijl en smaak, maar door deze tips kun je toch nog een paar euro’s besparen ongeacht je leefstijl.

 1. Overstappen op een ander merk
  Heel eerlijk, A-merken zijn meestal wel de lekkerste, maar er zijn ook prima alternatieven te vinden tussen de B- en huismerken. De kwaliteit is vaak niet minder dan een A-merk. Bij de grote merken betaal je vaak voor de naam, niet voor de kwaliteit.
 2. Grootverpakkingen zijn niet altijd goedkoper
  Je zou denken dat een grootverpakking goedkoper is. Meestal is dit ook wel het geval, maar niet altijd. Zo kan het bijvoorbeeld goedkoper zijn om twee kleine verpakkingen te kopen in plaats van een grootverpakking. Met een snelle rekensom weet je al gauw of je goedkoper uit bent met twee kleinere verpakkingen.
 3. Houd de aanbiedingen in de gaten
  Het kan soms een hoop schelen onderaan de streep om een weekje de aanbiedingen te kopen in plaats van waar je zin in hebt. Bepaalde supermarkten hebben ook persoonlijke aanbiedingen waardoor je nog net een klein beetje extra kunt besparen op dingen die je wekelijks koopt. Voor persoonlijke aanbiedingen moet je wel een klantenkaart hebben, maar die zijn gratis te krijgen bij de supermarkten in kwestie.
 4. Koop voor de toekomst 
  Als we dan toch bezig zijn met aanbiedingen, kijk dan ook gelijk of er acties zijn waarbij je het tweede product voor de helft van de prijs of zelfs gratis krijgt. Dit product kun je invriezen en volgende week gebruiken. Ons advies is om dit alleen te doen bij houdbare producten of voedsel dat je kunt invriezen. Dit scheelt de volgende week toch weer een paar euro’s!
 5. Doe ‘s ochtends of ‘s avonds boodschappen 
  Dit zijn de twee beste momenten om boodschappen te doen. ‘S ochtends kun je vaak producten van de vorige dag voor een paar cent meenemen, zoals brood en vlees. De producten kunnen nog prima gegeten worden, maar de winkels moeten het weggooien omdat zij alleen verse producten mogen verkopen. Thuis kun je het invriezen om later te gebruiken. ‘S avonds is ook een top moment om boodschappen te doen omdat je dan vaak net gegeten hebt. Hierdoor ben je minder geneigd om producten te kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt zoals snoepgoed en andere lekkernijen. Je houdt je beter aan het lijstje dat je gemaakt hebt, waardoor je zeker weet dat er geen onnodige kosten bij komen.https://www.trending.nl/lifestyle/hoeveel-besteed-je-gemiddeld-aan-boodschappen-per-week/