Hoe kies ik de juiste leaseauto voor mijn bedrijf?


Het kan als ondernemer aantrekkelijk zijn om een auto te leasen. Je hebt de keuze uit veel merken en modellen. Dat is natuurlijk een uitkomst, maar het kan de selectie van de juiste auto ook ingewikkeld maken. Hoe kies je nu de perfecte auto voor jouw bedrijf? Dit zijn onze tips.

Rijgedrag en -behoeften

Het is belangrijk om je rijgedrag en rijbehoeften in kaart te brengen, zeker als je veel op de weg te vinden bent. Dit helpt je namelijk om een doordachte keuze te maken bij de leaseauto. Een auto leasen zakelijk is een persoonlijke keuze: je kunt je eigen wensen en eisen vooropstellen. Het kan heel duidelijk zo zijn dat er voor jou vereisten aan de auto zitten, op basis van het type werk dat je doet. Denk aan laadruimte of een ruime passagierscapaciteit. Bedenk ook of je met name in stedelijke of landelijke gebieden rijdt. In de stad kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een milieuzone, en wil je eenvoudig kunnen parkeren. Voor welke brandstofsoort wil je kiezen? Benzine, diesel of elektrisch: ook hier heb je weer genoeg mogelijkheden. Overweeg een auto met een goede brandstofefficiëntie, vooral als je veel kilometers maakt. Comfort is in dat geval ook van belang: je wilt zonder problemen lang in de auto kunnen zitten. Bedenk direct of je het liefst in een nieuwe auto rondrijdt of dat je net zo goed voor een wat ouder model kunt gaan. Dan zijn er nog de details, van stuurverwarming tot monitor in het dashboard. Neem het idealiter allemaal mee.

Duurzaam rijden

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om zo duurzaam mogelijk te reizen. Zo draag je een steentje bij. Het kan ook een positief effect hebben op je bedrijfsimago. Vergeet namelijk niet dat het in steeds meer werkvelden wordt gewaardeerd als je voor duurzaamheid gaat in je bedrijfsvoering. Alles telt hierin mee, dus ook de auto waarin jij rijdt. Kies voor zakelijk leasen elektrische auto om op duurzame wijze van A naar B te komen. Overweeg je een overstap naar elektrisch rijden? Dit kan niet alleen een duurzame keuze zijn, maar kan ook financiële voordelen opleveren. Zo biedt elektrisch leasen een gunstige bijtelling. Ook is laden goedkoper dan tanken. Dat is wel zo prettig.

Budget

De keuze voor een bepaald merk of model kan aansluiten op de identiteit van je bedrijf. Een auto is immers toch een soort visitekaartje. Voor sommige bedrijven is een opvallende en luxe auto passend, terwijl andere ondernemers de voorkeur geven aan een meer bescheiden voertuig. Uiteraard speelt het budget een rol in de keuze voor de leaseauto. Hoe meer je eraan te besteden hebt, hoe luxer de wagen kan zijn. Maar ga vooral na hoe belangrijk je dit vindt. Bereken of je de vaste maandelijkse kosten kunt opbrengen, nu en in de toekomst. Brandstofkosten komen hier nog bij. Verder zit er doorgaans al veel inbegrepen bij de vaste leaseprijs, denk aan wegenbelasting, pechhulp en autoverzekering. Dit is dan ook een belangrijk voordeel aan kiezen voor een leaseauto: je komt niet zomaar voor hoge onverwachte kosten te staan. Bij de aanschaf van een eigen auto kan dat al snel een ander verhaal zijn.

Type leasecontract

Bedenk ook goed hoe het leasecontract eruit komt te zien. Neem het sowieso altijd goed door en bekijk alle voorwaarden. Let hierbij op aspecten zoals kilometerbeperkingen, de duur van het leasecontract en eventuele boetes voor overmatige slijtage. Je hebt zelf veel voor het zeggen bij de afsluiting van het contract, wat vervolgens weer van invloed is op de tarieven. Hoe lang wil je het contract bijvoorbeeld laten lopen? Je kunt na een jaar weer een nieuw contract afsluiten als je vaak in een andere auto wilt rijden, maar je kunt ook voor een langere looptijd kiezen om kosten te besparen. Test de auto het liefst ook voordat je een contract afsluit, als dit een optie is.

De beste leaseauto voor jouw bedrijf kies je niet zomaar even uit. Neem daarom de tijd om een weloverwogen beslissing te maken. Zo kom je tot de perfecte keuze!

 https://ondernemers.com/hoe-kies-ik-de-juiste-leaseauto-voor-mijn-bedrijf/