Hoe creëer je een positieve werkcultuur?


Een positieve werkcultuur is niet alleen goed om te hebben voor het welzijn van jou en je collega’s. Er is een onderzoek gedaan naar de belangrijkste factoren binnen een positieve werkcultuur, en daaruit bleek dat dit ook bijdraagt aan een hogere productiviteit. Daarnaast zijn resultaten van opdrachten die collega’s uitvoeren van betere kwaliteit. Wij delen in deze blog hoe je een positieve werkcultuur kunt ontwikkelen.

Persoonlijk contact

Als een werknemer zijn werkgever niet goed kent, voelt hij ook geen verbinding met het bedrijf. Door interesse te tonen in je collega’s, voelen ze zich gezien en gewaardeerd. Wat zijn hun hobby’s en interesses? Is er iemand die graag wandelt of vist? Laat dan bijvoorbeeld paraplu’s bedrukken die je aan ze kunt uitdelen, deze komen bij deze hobby’s af en toe goed van pas. Zijn er misschien vlakken waarop ze zich nog willen ontwikkelen binnen het bedrijf? Op deze manier voelen je collega’s enigszins ook verantwoordelijkheid, want ze weten dat ze ertoe doen en een belangrijke rol vervullen op de werkvloer. Daardoor worden collega’s ook loyaler aan je bedrijf.

Balans

Work hard, play hard. Iedereen kent deze kreet, maar niet iedereen past deze toe in zijn leven. Toch kan het goed werken om deze toe te passen in je bedrijfscultuur. Tegenwoordig raken veel mensen terecht in een burn-out, mede omdat ze hun rust niet hebben gepakt of hebben kunnen pakken. Daarnaast is slaaptekort iets waar veel mensen last van hebben, omdat ze zo erg bezig zijn met hun werk. Ook dit kan leiden tot een verslechtering van het immuunsysteem en dus een grotere kans op ziekte. Door je werknemers juist die rust te gunnen, ontstres je je collega’s en voorkom je uitval van personeel.

Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door meer personeelsuitjes en de mogelijkheid tot thuiswerken. Geef je personeel ook mee dat ze buiten werktijd niet met werk bezig hoeven te zijn. Mailtjes die verstuurd worden na het eindigen van de werkdag, kunnen de volgende werkdag ook beantwoord worden. Door mentaal welzijn van je personeel prioriteit te geven, help je niet alleen hun, maar ook je bedrijf.

Motiveren

Uit onderzoek blijkt dat ons brein positieve informatie sneller verwerkt dan negatieve informatie, en dat er bij een positieve sfeer meer gebieden van het brein worden geactiveerd. Geef in plaats van kritiek dus positieve feedback, zodat je personeel zich gemotiveerd voelt om iets nog beter te doen. Laat je personeel daarnaast merken dat je hun waardeert door bijvoorbeeld cadeaus te geven bij speciale gelegenheden. En zorg ervoor dat nieuw personeel zich welkom voelt door ze op hun eerste werkdag een leuke goodiebag te geven met bedrukte artikelen van Maxilia. Vul deze met handige artikelen zoals een waterfles, een notitieboek en een pen.

Empathie en vertrouwen

Het leven kun je niet voorspellen. Verlies en ziekte kunnen van de ene op de andere dag het leven van je werknemers veranderen. Daarom is het belangrijk om hierop voorbereid te zijn en hier op een goede manier mee om te gaan. Door empathie te tonen aan werknemers, verbeter je ook communicatie en de vertrouwensband. Op deze manier voelt je personeel zich op zijn plek bij jouw bedrijf en is de werkcultuur veilig en positief.https://ondernemers.com/hoe-creeer-je-een-positieve-werkcultuur/