Goede akoestiek op de werkvloer: waarom belangrijk en hoe zorg je ervoor?


Als werkgever moet je ervoor zorgen dat jouw werknemers hun werk naar behoren uit kunnen voeren. Je denkt misschien dat een bureau, bureaustoel, computer, beeldscherm, toetsenbord en muis hiervoor voldoende zijn, maar dat is niet het geval. De akoestiek speelt hier namelijk ook een rol in. In deze tekst vertellen we je waarom een goede akoestiek op de werkvloer belangrijk is en hoe je hiervoor zorgt.
 

Voordelen van een goede akoestiek

Veel bedrijven besteden weinig tot geen aandacht aan de akoestiek van een werkplek. Zonde, want een goede akoestiek brengt de nodige voordelen met zich mee. Allereerst is de kans op irritaties en stress onder je personeel een stuk kleiner als de klank in een ruimte goed is en er geen sprake is van een vervelende nagalm. Daarbij komt dat je werknemers vaak minder onnodige fouten maken als zij in een ruimte werken waarin de akoestiek goed is.

Besteed je wel aandacht aan de akoestiek werkplek? Dan zorg je ervoor dat je werknemers minder last hebben van geluiden die collega’s maken en omgevingsgeluiden. Dit zorgt er niet alleen voor dat je personeel minder snel is afgeleid, maar heeft ook een positieve invloed op het concentratievermogen. Doordat je werknemers hun aandacht beter bij het werk kunnen houden, zijn ze doorgaans ook een stuk productiever. Reden genoeg om te investeren in een goede akoestiek op de werkvloer als je het ons vraagt.
 

Tips om de akoestiek te verbeteren

Hebben de voordelen je overtuigd om met de akoestiek op de werkvloer aan de slag te gaan? Dan wil je ongetwijfeld weten hoe je dit het beste aan kunt pakken. Om jou op weg te helpen, hebben we hieronder 3 tips om de akoestiek op de werkvloer te verbeteren voor je op een rijtje gezet.
 

1. Maak gebruik van gestoffeerde wanden

Wie de akoestiek op de werkvloer wil verbeteren, kan gebruik maken van gestoffeerde wanden. Kies bij voorkeur voor wanden die voorzien zijn van een speciale vulling, zodat ze nog beter in staat zijn om geluiden te absorberen.
 

2. Plaats raamdecoratie

Werkt je personeel alleen overdag? Dan denk je misschien dat raamdecoratie overbodig is. Alhoewel je het misschien niet nodig hebt, heeft het wel een positieve invloed op de akoestiek van een ruimte.
 

3. Kies voor stoffen meubels

Als er op een werkplek voornamelijk houten meubels staan, is het verstandig om deze te vervangen door stoffen meubels. Hout weerkaatst geluid, terwijl stof het juist absorbeert. Dit komt de akoestiek van een ruimte ten goede.
 

Schakel hulp in bij de inrichting

Heb je al van alles geprobeerd om de akoestiek op de werkvloer te verbeteren, maar galmt het nog steeds? Gooi het bijltje er dan niet direct bij neer, maar schakel hulp in. Je kunt er zelfs voor kiezen om je werkplek volledig in te laten richten, bijvoorbeeld met akoestische projectinrichting van Vepa. Laat je niet leiden door de kosten die hieraan verbonden zijn. Een goede akoestiek verhoogt immers de productiviteit van je werknemers, waardoor je deze investering op termijn weer terugverdient.https://ondernemers.com/goede-akoestiek-op-de-werkvloer-waarom-belangrijk-en-hoe-zorg-je-ervoor/