Eeuwenoude virussen komen tot leven door ontdooien permafrost


Franse wetenschappers hebben een reuzenvirus ‘tot leven’ gewekt uit een Siberisch monster permafrost. Het virus dat 30.000 jaar lang inert was gebleven, werd ingebracht in een amoebe. Het werd hierdoor actief en doodde de amoebe. Het nieuw ontdekte virus is Pithovirus Sibericum genoemd en valt op door de grootte. Het is onder een normale microscoop te zien en is daarmee vergelijkbaar met een bacterie. Dit virus is dus vele malen groter dan alle andere virussen die ons bekend zijn. De periode waarin dit reuzenvirus actief was noemen we de steentijd. De wetenschappers denken dat Pithovirus Sibericum niet gevaarlijk is voor mensen, maar hebben de medische wereld toch gewaarschuwd vanwege de ouderdom van dit virus.

De opwarming van de aarde heeft meerdere gevolgen

Het is nog steeds onduidelijk of de opwarming van de aarde en de klimaatverandering alleen veroorzaakt wordt door menselijk handelen of ook door andere oorzaken. Feit is dat door de hogere temperaturen in Siberië en andere koude streken de permafrost begint te ontdooien. Dat betekent sowieso dat enorme hoeveelheden broeigas die hierin zijn opgeslagen vrij kunnen komen.

Daarnaast bestaat ook het risico dat virussen die al tienduizenden jaren bevroren zijn geweest, zullen kunnen ontsnappen. Het aantal individuele virussen op aarde wordt momenteel geschat op 10 tot de macht 31 en dat aantal is groter dat er sterren zijn in het heelal.

Virussen zijn overal om ons heen en in het algemeen zijn ze ongevaarlijk voor mensen. Er zijn echter momenteel 200 soorten bekend die menselijke cellen kunnen binnendringen en (soms gevaarlijke) ziekten kunnen veroorzaken. Tenslotte is COVID-19 nog niet vergeten. De kans dat nieuwe virussen opduiken uit het permafrost die gevaarlijk zijn voor de mens is statistisch gezien niet groot maar zeker niet ondenkbaar. Er kunnen ook oude bekenden opduiken en dat is wellicht de grootste angst van de medische wetenschap.

Bekijk ook:

Jongeren hebben kans op long-covid ook na milde infectie

Komt de Spaanse griep weer terug?

In 1918 ging de meeste dodelijke virusinfectie over de wereld sinds de pest. In korte tijd stierven 20 tot 40 miljoen mensen, vaak binnen 24 uur nadat ze besmet waren. In deze tijd was het bestaan van virussen nog onbekend en er werden diverse oorzaken vermoed.

De Eerste Wereldoorlog was zojuist voorbij en er werd gedacht dat de ziekte verband hield met dodelijke gassen die waren ontstaan door de enorme begraafplaatsen in Frankrijk waar miljoenen soldaten hun laatste rustplaats hadden gevonden. De soldaten die na de wapenstilstand weer naar huis vertrokken, zouden de ziekte over de hele wereld hebben verspreid. Dat laatste was waarschijnlijk een terechte conclusie. Door de vele transporten kon het virus zich snel overal naar toe verplaatsen. Het virus verdween tenslotte weer, waarschijnlijk muteerde het tot een relatief onschuldig griepvirus.

Pas rond de eeuwwisseling werd het originele virus ontdekt. Het kwam uit het lichaam van een vrouw die in Alaska was begraven in de permafrost en waarvan bekend was dat ze aan de Spaanse griep was overleden. Het virus  bleek een zeldzame combinatie van een onschuldig varkensvirus en een onbekend exemplaar. Het is duidelijk dat het virus niet alleen in Alaska is bewaard in de permafrost.

Bekijk ook:

Het RS-virus duikt steeds vaker op: Wat zijn de symptomen?

https://www.trending.nl/bizar/eeuwenoude-virussen-komen-tot-leven-door-ontdooien-permafrost/