Een nieuwe bron van inkomsten voor boeren


Boeren worden gekenmerkt als innovatieve en hardwerkende ondernemers. Daarbij genieten veel mensen van de landelijke uitstraling van boerderijen. Toch staat voor veel boeren hun verdienmodel onder druk. Prijzen zijn laag of schommelen sterk en de publieke opinie keert zich ook ten dele tegen de boeren. Het is dan ook niet vreemd dat veel boeren op zoek gaan naar een nieuwe bron van inkomsten.

Een nieuwe bron van inkomsten voor boeren

Wat de beste nieuwe bron van inkomsten is, hangt natuurlijk volledig af van de specifieke situatie van een boer. Een aantal concepten zijn echter bewezen succesvol:

Agrotoerisme

Agrotoerisme is voor veel bedrijven een extra bron van inkomsten. Ruim 1500 boerenbedrijven in Nederland bieden al overnachtingsmogelijkheden aan, terwijl 500 boerenbedrijven recreatieve activiteiten aanbiedt. Denk hierbij aan outdooractiviteiten en boerengolf, maar ook aan visvijvers en de verhuur van kano’s.

Verwerking landbouwproducten

Het zelf verwerken van landbouwproducten is ook een bekende bron van inkomsten voor boerenbedrijven. Denk hierbij aan het zelf maken van kaas. Door als boer zelf landbouwproducten te verwerken behaal je een extra winstmarge op je producten. Daarbij zorg je tevens voor extra afnemers.

Agrarisch natuurbeheer

Iedere boer is nauw betrokken bij zijn omgeving en zorgt zo goed mogelijk voor zijn land. Daarbij wordt vaak voornamelijk aandacht besteed aan wat goed is voor de boerderijdieren of de gewassen. Bij agrarisch natuurbeheer wordt tevens aandacht besteed aan het verbeteren van landschap en natuur. Hierdoor daalt mogelijk de productiviteit van de boerderij, maar neemt de soortenrijkdom op en om de boerderij toe. Deze verbetering van landschap en natuur is iets dat de overheid graag ziet. Daarom zijn er diverse subsidiemogelijkheden voor de boer.

Zonnepanelen op landbouwgrond

Zonnepanelen op agrarische grond is iets waar de meeste boerenbedrijven huiverig voor zijn. Toch zijn de voordelen van agri-pv groot. Vanzelfsprekend kan je hierbij denken aan de opbrengsten van groene energie. Deze zijn zeker bij hoge energieprijzen groot. Bovenal is het goed om te weten dat er zijn verschillende vormen van agri-pv zijn. Akkerlanden vol panelen zijn dan ook verleden tijd. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld goed te combineren met de teelt van fruit of groente. Daarbij zorgen de panelen voor prettige omstandigheden om in te plukken, stabiliteit van temperatuur en heb je geen gedoe meer met plastic bogen.

Boerderijwinkel

Tot slot is ook de traditionele boerderijwinkel voor veel bedrijven een extra bron van inkomsten. Daarbij is het goed om te weten dat tegenwoordig de meeste boerderijwinkels niet meer zijn gevestigd in een klein stalletje, maar qua faciliteiten en uitstraling goed vergelijkbaar zijn met winkels die in een winkelcentrum zijn gevestigd. Hier worden niet alleen producten verkocht die zelf zijn geproduceerd, maar vaak ook producten van collega’s uit de nabije omgeving. Het zelf verkopen van producten aan de consument zorgt voor hogere marges en extra omzet.

Tot slot

Heb jij een boerenbedrijf en wil je ook extra inkomsten genereren? Overweeg dan vooral eens een van bovenstaande opties. Als je meer wilt weten over een bepaald onderwerp kan je altijd zelf online onderzoek doen of een specialist raadplegen.https://ondernemers.com/een-nieuwe-bron-van-inkomsten-voor-boeren/