Duurzaamheid op de werkvloer: Tips voor een milieubewuste bedrijfsomgeving


Als onderneming wil je je zo duidelijk mogelijk profileren op de vlakken die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je je namelijk onderscheiden van de rest en laat je een goede en heldere indruk achter bij klanten en zakenrelaties. Eén van de thema’s waarin je als ondernemer kunt uitblinken is duurzaamheid. Wil je weten hoe? Wij vertellen je er graag meer over!

De inrichting van je pand

Je kunt al met kleine dingen werken aan duurzaamheid in je bedrijfsomgeving. Begin je net met het inrichten van je pand of is het interieur aan vernieuwing toe? Dan kun je bijvoorbeeld al betere keuzes maken bij het uitzoeken van meubilair en accessoires. Voorbeelden van materialen zijn bijvoorbeeld bamboe en kurk. Als je deze materialen kiest, ontstaat er meteen een unieke look. Een meer voor de hand liggende keuze is hout, maar hier kun je ook bewustere keuzes in maken. Kies bijvoorbeeld voor meubels gemaakt van gerecycled materiaal of FSC-gecertificeerd hout. Daarnaast kun je chique winkels overslaan en een juist een kijkje nemen bij een kringloopwinkel om enkele tweedehands items op de kop te tikken. Groene planten: Plaats kamerplanten op kantoor om de luchtkwaliteit te verbeteren en een aangename werkomgeving te creëren. Planten zuiveren de lucht door schadelijke stoffen te absorberen en verhogen het welzijn van medewerkers.

Meer weten over het inrichten van een kantoorpand? Lees dan deze blog.

Ga voor minder verbruik en minder afval

Nadat je hebt gekozen voor een duurzaam interieur, is het ook belangrijk om actief aan de slag gaan met het duurzaam hoúden van je werkomgeving.  Dit betekent dat je dagelijks keuzes moet kunnen maken die ene positieve bijdrage leveren aan het milieu. Je kunt bijvoorbeeld investeren in energiezuinige apparatuur en zorg ervoor dat je deze ook uitschakelt wanneer je ze niet meer gebruikt. Iets waar je ook op kunt letten, is de verlichting. Kies bijvoorbeeld voor Ledlampen in plaats van andere energie slurpende verlichting. Nog beter is het om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht of het installeren van zonnepanelen in Delft.  

Werk je in een kantooromgeving? Stimuleer dan om papierverspilling zo veel mogelijk te voorkomen. Maak bijvoorbeeld de overstap van papieren documentatie naar digitale documentatie. Als papier nog steeds nodig is, gebruik dan gerecycled papier en druk dubbelzijdig om het papierverbruik te verminderen. Het is natuurlijk goed om te lette op verspilling, maar afvalproductie kun je niet helemaal voorkomen. Bedenk daarom een effectief afvalbeheer- en recyclingprogramma op kantoor. Plaats afvalbakken voor het scheiden van papier, plastic, glas en andere recyclebare materialen. Moedig medewerkers aan om bewust te recyclen en minimaliseer het gebruik van wegwerpproducten.

Aanpassingen in je werkzaamheden?

Daarnaast kun je ook dingen faciliteren waardoor werknemers bewustere keuzes kunnen maken. Stimuleer carpoolen of maak het aantrekkelijk om voortaan te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van bewustzijn. Organiseer bewustwordingscampagnes en trainingen om medewerkers te informeren over duurzaamheid en hen te betrekken bij milieuvriendelijke praktijken op kantoor. Stimuleer een duurzame mindset en betrokkenheid bij het behoud van een groene werkomgeving.https://ondernemers.com/duurzaamheid-op-de-werkvloer-tips-voor-een-milieubewuste-bedrijfsomgeving/