dit is crimefighter Dilan Yeşilgöz


Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Nederland voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke premier. Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft gezegd dat ze Mark Rutte wil opvolgen als leider van de VVD, en ook het premierschap op haar schouders wil dragen. Er wordt verwacht dat het bestuur van de partij Yeşilgöz naar voren gaat schuiven als kandidaat. Maar wie is deze crimefighter? Gaat ze Nederland sterker maken? We hebben de informatie opgezocht.

Dochter van een politiek vluchteling

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz werd in 1977 geboren in Ankara en is van Turks-Koerdische afkomst. Ze vluchtte in 1984 met haar zusje naar Nederland omdat haar vader wegens politieke activiteiten in Turkije zijn leven niet zeker was. Toen Yeşilgöz haar vwo-opleiding in Amersfoort had afgerond ging ze sociaal-culturele wetenschappen studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die ze afrondde in 1997. Ze zette haar eerste stappen in de politiek bij GroenLinks, maar toen ze in 2014 gemeenteraadslid voor de VVD in Amsterdam werd kreeg haar politieke carrière vorm.

Bekijk ook:

Hogere benzineprijzen en e-sigaretten: dit gaat er veranderen per 1 juli 2023

Dilan Yeşilgöz staat bekend als een voorvechter voor gelijkheid, emancipatie, vrouwenrechten en haar strijd tegen straatintimidatie. De Tijd omschreef haar eens als ‘een pitbull met empathie’. In 2021 werd ze Staatssecretaris van Economische Zaken, maar deze functie vervulde ze niet lang. Door haar strijd tegen onrecht, criminaliteit en de drang om een veilige samenleving voor iedereen te creëren werd ze al snel beëdigd als minister van justitie.

Dilan Yeşilgöz als opvolger van Mark Rutte

Zojuist is bekend geworden dat Yeşilgöz waarschijnlijk de opvolger van Mark Rutte gaat worden, en haar intrek in het Torentje gaat nemen. Ze liet in een interview met de Telegraaf weten dat ze haar kandidatuur bekend heeft gemaakt. Ze is naar eigen zeggen klaar om Nederland welvarender, veiliger, en klaar voor de toekomst te maken. Makkelijk zal het niet worden, want Nederland staat er in zowel maatschappelijk opzicht als economisch opzicht niet zeer positief voor. Het vertrouwen van het volk in de politiek staat op een dieptepunt. Dit zal zijn terug moeten winnen.

Bekijk ook:

De gevolgen voor Nederland bij een kernramp in Oekraine

Het zal ook de eerste keer in de geschiedenis van Nederland zijn dat er een vrouwelijke premier aan het roer staat. In deze tijdgeest is dat niet vreemd, en misschien zelf een verfrissende koers die bewust wordt gevaren. Het aantreden van Yeşilgöz als VVD-leider en de nieuwe premier is nog niet officieel bevestigd, maar als we naar de berichtgevingen kijken dan heeft het er alle waarschijnlijkheid van dat zij binnenkort aan het roer van Nederland staat.

https://www.trending.nl/nieuws/opvolger-mark-rutte-dilan-yesilgoz/