Dit bedrag verdient de Nederlandse overheid aan sigaretten


Roken gaat nog duurder worden. Het kabinet heeft de rijksbegroting voor volgend jaar besproken en zijn het er unaniem over eens dat de accijnzen op tabak omhoog moeten. Naar verwachting gaat een regulier pakje sigaretten vanaf 1 april 2024 minimaal 10 euro kosten. Dit levert de schatkist jaarlijks een flink bedrag op. Wij hebben uitgezocht hoeveel geld de Nederlandse overheid verdient aan sigaretten, shag en sigaren.

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet predikt dat zij in 2040 een rookvrije generatie wil. Niettemin brengen rokers jaarlijks een hoop geld in het laatje van de schatkist. Hoeveel geld de overheid hiermee binnen harkt lees je verderop in dit artikel. Volgens het Trimbos Instituut wordt de prijs van een pakje sigaretten structureel met een euro per jaar verhoogd sinds 2020. Alleen tijdens de corona pandemie. 2021 en 2022 steeg de prijs van tabak met respectievelijk € 0,12 en €0,00.

De prijzen van tabak liggen in Nederland een stuk hoger dan in de omliggende landen. Dit geldt overigens ook voor parkeertarieven en de prijzen van alcohol, maar dat terzijde. In België, Duitsland en Luxemburg betaal je 1 tot 2 euro minder per pakje. Ook zij hebben een actief ontmoedigingsbeleid, dus het zal niemand verbazen dat de prijzen in deze landen ook jaarlijks stijgen.

Dit verdient de overheid aan sigaretten

Nederland is al lange tijd bezig met het verwezenlijken van het zogeheten NPA, het Nationaal Preventie Akkoord. Het verhogen van de accijnzen zou het roken moeten ontmoedigen. Nederland wil dat de bevolking stopt met roken, zo is de redenering. In plaats van tabak helemaal te verbieden, besluit het kabinet om er flink aan te verdienen. Door de prijzen van tabak jaarlijks te verhogen komt er meer geld binnen, dus het kabinet heeft er anderzijds alle belang bij dat mensen blijven roken.

Bekijk ook:

Dit is het vermogen van Andy van der Meijde

De schatkist wordt jaarlijks namelijk voor maar liefst 2,91 miljard euro gespekt. Het mag dus duidelijk zijn dat het ontmoedigen op korte termijn niet het gewenste effect heeft. Het geld stroomt binnen, dus roken is een lucratieve inkomstenbron voor de Nederlandse overheid. De bovengenoemde bedragen zijn tot 2021 bijgewerkt, dus het huidige bedrag zal ongetwijfeld hoger zijn.

nederlandse-overheid-sigaretten

https://www.trending.nl/geld/nederlandse-overheid-sigaretten/