Als horecaondernemer je horeca bestek goed schoonhouden doe je zo


Als horecaondernemer heb je ongetwijfeld talloze besteksets aangeschaft. En die wil je natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken! Elke dag gaat de vaatwasser meerdere keren per dag aan om je servies te reinigen voor de volgende ronde, maar is dat wel zo slim? Hoe je je horeca bestek schoonhoudt lees je hier!

Begint je RVS bestek te roesten? Dit is waarom!

Hoewel RVS natuurlijk staat voor roestvrij staal, is het mogelijk dat er alsnog roest op je horeca bestek komt. Hoe? Over de loop der jaren raakt je ongetwijfeld bestek beschadigd. Dat zijn vaak kleine, zwakke puntjes waarin vocht opdroogt. Dat is in principe niet erg, maar als het vaker gebeurt kan dat kleine plekje steeds groter worden.

Dergelijke kleine zwakke plekjes ontstaan meestal door agressieve afwasmiddelen, maar het kan ook komen doordat het in de vaatwasser wordt gestopt met ander keukengerei dat reeds aan het roesten is. Deze roest kan loskomen en ander horeca bestek aantasten, dus zorg er altijd voor dat je roest zo snel mogelijk van je servies af haalt.

De strijd tussen bestek en de vaatwasser

Vaatwassers zijn haast onmisbaar geworden in ons dagelijks leven en ook de horeca kan niet meer zonder. In één klap kun je met speciale horeca vaatwassers honderden besteksets tegelijk afwassen. Maar de vaatwasser is een welbekende vijand van servies. Het is namelijk een vrij agressieve manier van schoonmaken door de lange programma’s en aantastende vaatwasmiddelen: glas wordt dof, bestek raakt beschadigd en hout gaat splinteren. Heb je mooie kristallen servies? Weet dan dat dit kan barsten. Ook dat mooie servies van aluminium, koper en tin kun je beter ook niet in de vaatwasser stoppen, want dit kan verkleuren.

Daarnaast laten de meeste mensen hun afwas in de vaatwasser staan om te drogen nadat het schoon is. Dit is echter een feestje voor vocht, wat alle kans krijgt om in al die kleine zwakke plekjes in je bestek te kruipen.

Geen schuurspons, wel een afwasborstel voor je horeca bestek

We snappen best dat je er als horecaondernemer niet op zit te wachten om je horeca bestek met de hand af te wassen, maar een handwas is nog altijd de beste manier om je servies tiptop in orde te houden. Gebruik daarbij geen staalwol, schuurspons of schuurmiddel, want hierdoor raakt RVS en zilveren bestek direct beschadigd. Een afwasborstel met afwasmiddel is voldoende.

Horeca bestek schoonhouden: dit is de gouden tip

De absolute gouden tip: maak je horeca bestek na gebruik zo snel mogelijk schoon. Dit doe je door resten af te wassen met heet water, om te voorkomen dat ze opdrogen en er moeilijk van af gaan. Ook voorkom je hiermee dat zouten en zure etensresten de kans krijgen om je bestek aan te tasten. Vervolgens kun je je horeca bestek met mild afwasmiddel reinigen. Daarna spoel je je servies nog eens na met lauw water en droog je het af met een zachte theedoek.https://ondernemers.com/als-horecaondernemer-je-horeca-bestek-goed-schoonhouden-doe-je-zo/