5 belangrijke signalen dat je meer water moet drinken


We zijn het er allemaal over eens dat we water nodig hebben om te overleven, toch? Het is dus niet vreemd dat je dagelijks een minimale hoeveelheid vocht binnen moet krijgen om te kunnen functioneren. Vooral op warme zomerdagen is het belangrijk dat je voldoende drinkt, maar dat schiet er soms bij in in de drukte van alledag. De 5 signalen die we hieronder beschrijven mag je niet negeren.

Signalen dat je te weinig water drinkt

Een extra flesje water kan nooit kwaad. Dus is het verstandig om deze bij je te hebben als je op zomerdagen iets gaat ondernemen. We hebben minstens 1,5 liter water per dag nodig. Zit je onder deze grens dan kun je last krijgen van verschijnselen die je niet mag negeren, en dan moet je dus snel een glas water achterover slaan.

1. Hoofdpijn

Het eerste signaal wat je krijgt als je te weinig water drinkt is hoofdpijn. Je hersenen komen vocht te kort, en dat voel je dus meteen doordat je een zeurende en stekende hoofdpijn krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met hoofdpijnklachten minder last hadden van hoofdpijn na het drinken van water. Ook je bloeddruk daalt bij vochttekort, dus duizeligheid is ook een signaal dat je te weinig vocht binnenkrijgt.

Bekijk ook:

Keto dieet populairder dan ooit: dit is waarom!

water ronaldo

2. Slechte concentratie

Je hersenen hebben zuurstof nodig en dit halen ze uit water. Ze bestaan voor 90 procent uit water, dus het is belangrijk dat ze gehydrateerd blijven. Je hersenen hebben dus als eerste te lijden onder vochttekort. Als je hersenen te weinig vocht krijgen dan heeft dat effect op je cognitieve prestaties. Je bent sneller afgeleid, je geheugen verslechtert, en je concentratievermogen wordt minder. Onderzoek heeft dit uitgewezen.

3. Minder toiletbezoek

Een gezond mens gaat minimaal een paar keer per dag naar het toilet. Dat ligt gemiddeld tussen de 5 en 7 keer per dag, maar dat verschilt per persoon. Als je te weinig drinkt dan hoef je logischerwijs ook minder naar het toilet. Als je jezelf erop betrapt dat je de hele dag nog niet naar het toilet bent geweest, dan kan dat een signaal zijn dat je te weinig drinkt. Pak in dat geval dus snel een glas water en giet deze achterover.

Bekijk ook:

Zoveel geld kost het als je ‘s nachts je ventilator aan laat staan

water mathilda

4. Je urine is donker

Als je dan toch naar het toilet gaat dan moet je letten op de kleur van je urine. Als je veel drinkt, dan wordt je urine lichter omdat er veel vocht bij komt. Als je te weinig drinkt dan wordt je urine donkerder van kleur. Dus als je merkt dat je urine een donkere en geconcentreerde kleur heeft, dan moet je snel een glas of flesje water achterover gieten.

5. Je krijgt honger

Als je te weinig drinkt dan daalt je bloedsuikerspiegel en raken je hersenen in de war. Ze geven dan signalen af dat je suikers nodig hebt, en dat creëert een hongergevoel. In feite zeggen jouw hersenen dan niets meer dan dat je een paar glazen water moet drinken. Dit signaal moet je echt serieus nemen, want als je honger krijgt door vochtgebrek dan ben je de eerste signalen al ver voorbij, en moet je toch echt een liter water naar binnen gooien.

water jay-zhttps://www.trending.nl/health/5-belangrijke-signalen-dat-je-meer-water-moet-drinken/