4 veelvoorkomende laptopproblemen en hoe je ze kunt oplossen


Laptops zijn alom vertegenwoordigd in het dagelijks leven. We gebruiken ze voor werk, studie en voor ontspanning. Maar ook al investeer je in de beste laptop die je kunt krijgen, toch kunnen er soms problemen ontstaan in het gebruik van de computer. Daarvoor hoef je niet altijd meteen naar de dichtstbijzijnde reparatiewinkel te rennen om het probleem om te lossen. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende laptopproblemen en geven we praktische tips om ze op te lossen.

Een trage laptop

Een van de meest voorkomende laptopproblemen die na verloop van ontstaat is traagheid. Het kan aardig frustrerend worden als je laptop langzaam opstart of dat programma’s traag openen of zelfs vastlopen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de prestaties van je laptop kunt verbeteren. Verwijder om te beginnen onnodige programma’s en bestanden die ruimte in beslag nemen op je harde schijf. Voer daarna een grondige virusscan uit om te controleren of er geen malware aanwezig is die je laptop vertraagt. Ook kun je de opstartprogramma’s beheren en daarbij onnodige achtergrondprocessen uitschakelen. Verder is het updaten van je besturingssysteem en stuurprogramma’s cruciaal om de algehele prestaties van je laptop te verbeteren.

Touchpad werkt niet

Het kan behoorlijk lastig zijn als je touchpad niet werkt, zeker als je gewend bent om je laptop zonder muis te gebruiken. Als je touchpad niet reageert, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om dit probleem op te lossen. Controleer ten eerste of het touchpad wel is ingeschakeld via de sneltoetsen op je toetsenbord. Werkt dat niet, dan kun je proberen je laptop opnieuw op te starten om te zien of dat het probleem oplost. Soms kan het ook gebeuren dat je touchpad uitgeschakeld is in de muisinstellingen van je laptop. Ga daarvoor naar het configuratiescherm en zoek naar de muisinstellingen om daar te zien of het touchpad inderdaad is uitgeschakeld. Werkt je touchpad ondanks deze stappen nog steeds niet, dan is het mogelijk defect en moet het gerepareerd of vervangen worden.

Bekijk ook:

3 methoden om Whatsapp-gesprekken te kunnen bespioneren

4 veelvoorkomende laptopproblemen en hoe je ze kunt oplossen 15

Problemen met accu en opladen

Ook frustrerend zijn problemen met de accu en het opladen van de laptop. Wordt je laptop niet wordt opgeladen wanneer je de oplader aansluit? Controleer dan eerst natuurlijk of de oplader wel goed is aangesloten op zowel de laptop als het stopcontact. Is dat het geval, dan kan het zijn dat de oplader zelf defect is en moet worden vervangen. Wordt je laptop wel opgeladen, maar loopt de batterij snel leeg? Dan kun je proberen om onnodige energieslurpende processen uit te schakelen en de helderheid van je scherm aan te passen, om zo de accuduur te verlengen.

Programma’s die niet meer reageren

Het kan gebeuren dat een programma op je laptop vastloopt en niet meer reageert. Je hoeft dan niet altijd je hele laptop opnieuw op te starten. Druk op de toetsencombinatie “Ctrl + Alt + Delete” om de app Taakbeheer te openen. Hier kun je programma’s die niet reageren geforceerd afsluiten. Komt het vastlopen regelmatig voor bij hetzelfde programma? Dan kan het zijn dat er een dieperliggend probleem is, zoals bijvoorbeeld een beschadigd bestand of zelfs een hardwareprobleem. In dat geval kan het programma opnieuw installeren of het vragen van raad aan een expert verstandig zijn.

Bekijk ook:

Met deze 3 apps verdien je dagelijks gratis crypto

Probleem dus eerst het probleem zelf op te lossen voordat je een beroep doet op experts. Buiten de garantie kost je dat geld, en binnen de garantie betekent het in ieder geval dat je je geliefde laptop een tijdje kwijt bent voor reparatie. Natuurlijk begint alles met het kiezen van een kwalitatief goede laptop. Daarom is het altijd aan te raden om de beste koop laptop van de Consumentenbond te overwegen. Niet alleen weet je dat je dan iets goeds in huis haalt, maar het bespaart je ook tijd en energie bij het uitkiezen van een laptop.https://www.trending.nl/tech/4-veelvoorkomende-laptopproblemen-en-hoe-je-ze-kunt-oplossen/